För dig som ska opereras

  • Information

    Vår operationsavdelning ligger i hus K på Sophiahemmet. Inför operationen anmäler du dig i god tid i reception på entréplan i hus K.

    Observera att din operationstid är ungefärlig och att viss väntetid kan förekomma. De flesta av våra operationer görs i dagkirurgi, vilket innebär att du får åka hem samma dag, oftast 1-2 timmar efter avslutad operation.

    • SHS_onh_025_1200x800
    • SHS_onh_028_1200x800
    • SHS_onh_007_1200x800
    • SHS_onh_023_1200x800
    • SHS_onh_006_1200x800
    • SHS_onh_026_1200x800
    • SHS_onh_031_1200x800
    • SHS_onh_024_1200x800
    • SHS_onh_003_1200x800

    Se nedan för information inför din operation samt information om våra vanligaste kirurgiska ingrepp.

    Du behöver fylla i en hälsodeklaration och skicka/lämna den till oss i god tid. Om du ej gjort detta kan den laddas ner under rubriken nedan.

    Bor du ej i Stockholms Län och längre bort än två timmars resa med bil från Sophiahemmet ska du bo över en natt i Stockholm efter operationen, i sällskap med anhörig eller bekant. Var god se informationen nedan!

  • Hälsodeklaration

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Hälsodeklarationen är ett viktigt dokument som utgör ett underlag i att bedöma ditt hälsotillstånd inför sövning och operation.

    Det är viktigt att ifylld hälsodeklaration lämnas/skickas till oss i god tid före planerad operation. Har du några frågor hör gärna av dig till mottagningen!

  • För dig som ska bli sövd och inte bor i Stockholms län

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Bor du längre bort än två timmars resa med bil från Sophiahemmet ska du bo över en natt i Stockholm efter operationen, i sällskap med anhörig eller bekant.

    Du, alt ditt hemlandsting, ansvarar för bokning och betalning av hotellövernattning och transport. Sophiahemmet har samarbete med hotell Clarion Tapto, tel. 08-664 50 00. Bokningen sker direkt via hotellet, ange Sophiahemmet som referens.

    Hemresa ska ske tidigast dagen efter operation. Har du opererat halsmandlarna får hemresa endast ske med bil.

    Flygförbud:

    – 4v öronkirurgi
    – 3v halsmandlar
    – 2v bihålskirurgi
    – 1 dag övriga operationer

     

    Vid frågor vänligen kontakta oss!

  • Operation i lokalbedövning

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    SHS_006

    • Före operation

      Veckan före operationen bör man inte inta mediciner som innehåller acetylsalicylsyra eller annan medicin eller naturläkemedel (t ex Omega 3) som kan ha blodförtunnande effekt.

      Behandlas du regelbundet med blodförtunnande läkemedel ta då kontakt med din behandlande läkare som kan behöva justera denne medicinering veckan före operation.

    • Operationen

      SHS_onh_001_1200x800Operationen görs i lokalbedövning.

      Om du är allergisk mot lokalbedövningsmedel är det viktigt att du berättar detta!

    • Efter operationen

      Du kan åka hem direkt efter operationen, men undvik fysisk ansträngning närmaste dygnet efter operationen.

    • Komplikationsrisker

      Det finns alltid en liten risk för infektion i samband med alla kirurgiska ingrepp. Om tecken på infektion uppträder (feber, kraftig svullnad och rodnad) kontakta mottagningen!

  • Information sövning VUXNA

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Du får inte äta eller dricka något sex timmar innan operationen. Det är viktigt att magsäcken är tom innan du sövs för att undvika att magsäcksinnehåll ska komma ner i lungorna i samband med sövningen.
    De flesta vuxna sövs med sömnmedel via en kanyl i ett blodkärl. Om du tycker att det är obehagligt med nålstick kan du köpa bedövningssalva (Emla), som appliceras på handryggarna. SHS_onh_031_1200x800
    Planera operationsdagen så att du är tillgänglig hela dagen. Du kan lämna operationsavdelningen när din läkare eller uppvakningspersonalen har gjort bedömningen att du kan åka hem.
    Du ska inte åka kommunala färdmedel hem utan bör bli hämtad av anhörig/vän eller åka taxi. Du bör även ha någon hos dig den första natten efter operationen. Du får inte köra bil under de första 24 timmarna efter operation i narkos.
    Ring oss innan operationsdagen om du har frågor angående sövningen, ifall det tidigare varit problem med sövning, om du har besökt sjukvård utomlands de senaste 6 månaderna eller om du har några sjukdomar.
    Ring även om du har en akut uppkommen infektion då detta kan innebära att vi måste stryka din operation. Du får då en ny tid inom kort.Välkommen till oss!
  • Information om sövning BARN

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Anmäl er i receptionen 15 minuter före den planerade operationen, Sophiahemmet hus K, entréplan. Ni sitter sedan ner i väntrummet, plan 2, där kirurgen hämtar er. Vid sövning är en anhörig med tills barnet somnar. Endast en anhörig kan vara med inne på operationssalen och det gäller även på uppvakningsavdelningen. Syskon till barn som opereras lämnas hemma.

    Kontakta oss om det tidigare varit problem med sövning, om barnet är väldigt oroligt för att bli opererad eller vid kräkningar, hosta eller feber dagarna innan den planerade operationen – kontakta Öronkliniken på telefon 08-406 28 11, för bedömning. Om vi behöver ställa in operationen får ni en ny tid inom kort.

    Riktlinje för fasta innan operationen/narkos:

    Lättare frukost eller välling är lämpligt när 6 timmar återstår innan sövning. Därefter fastar barnet från all mat och dryck. 2 timmar före narkos ska en 2 dl klar saft (typ Festis) eller 2 dl vatten erbjudas barnet. Under 2 timmar innan operationen hålls barnet helt fastande igen.

     

    Vi har två sätt att starta sövningen:

    1. Barnet andas narkosgas i en andningsmask som hålls framför näsa och mun.
    2. Barnet får sömnmedel direkt i blodet via en kanyl.

    Vi bestämmer på operationsdagen vilket av de två sätten som passar ditt barn bäst. Sövning med mask ges till nästan alla barn.

    SHS_onh_006_1200x800Besök gärna www.narkoswebben.se som är en pedagogisk beskrivning för barn om operationer. Vid förhinder, meddela oss i god tid!

    Välkomna till oss!

  • Information angående läkemedel inför din operation

    SHS_onh_032_1200x800De flesta läkemedel som du medicinerar med kan du ta som vanligt inför operationen. Här kommer information om några vanliga sjukdomar och dess medicinering. Har du någon mindre vanlig medicinering eller sjukdom ska du diskutera detta med öronläkaren eller narkosläkaren.

    ASTMA & KOL medicinering

    Dessa läkemedel ska du ta som vanligt inför operationen. Glöm inte att ta med din inhalator.

    Blodtrycksmedicin

    Ta medicinen som vanligt operationsdagen.

    Diabetesläkemedel

    Ta inte dina tabletter eller insulin på operationsdagen. Vi kommer att kontrollera ditt blodsocker operationsdagen. Glöm inte att ta med dig ditt insulin.

    Kortison

    Tas som vanligt på operationsdagen.

    Naturläkemedel

    Avsluta medicinering 14 dagar innan operationen.

    Smärtmedicinering

    Ta dina mediciner som vanligt, med undantag av:

    • Acetylsalicylsyra t.ex. Magnecyl, Bamyl, Treo, ska du sluta ta 7 dagar innan operationen.
    • Antiinflammatoriska läkemedel av typen NSAID t.ex. Voltaren/Diklofenak, Ipren avslutas 1 dygn innan operation
    • Naproxen avslutas 3 dygn innan operation.

    Övrig medicinering

    Diskuteras med öronläkaren eller narkosläkaren. Välkommen!

  • Anhöriga på operation

    Det är många patienter som opereras samma dag, både barn och vuxna. Av hygien-, integritets- och utrymmesskäl är det därför endast möjligt att en anhörig medföljer till operation. Man får absolut inte ta med syskon till barn som ska opereras.

    Pga Corona har vi skärpt reglerna och endast barn får ha med EN anhörig. Anhöriga till vuxna patienter får ej följa med in på Sophiahemmet.SHS_onh_003_1200x800

  • Operation av adenoiden

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Körteln bakom näsan

    Alla barn har en körtel (adenoid) bakom näsan. Körteln tillbakabildas successivt under skolåldern och är oftast helt borta hos vuxna.

    Varför opereras adenoiden bort?

    Adenoidens storlek varierar och om den är ovanligt stor kan den leda till försvårad näsandning. Barnet andas då med öppen mun, snarkar och snörvlar. I vissa fall kan infektioner i adenoiden ge en svullnad av örontrumpeten och orsaka vätskeansamling bakom trumhinnan.

    • Före operationen

      Man får inte äta eller dricka något sex timmar innan operationen. För utförliga instruktioner se även separat ”Information om ditt barns sövning”.
      Det är viktigt att magsäcken är tom innan man sövs för att undvika att magsäcksinnehåll ska komma ner i lungorna i samband med sövningen.

    • Operationen

      Vid operationen, som sker i narkos, avlägsnas adenoiden via munnen.

    • Efter operationen

      Efter operationen observeras man på uppvakningsavdelningen i 1-2 timmar innan hemgång.
      I början kan det komma lite blod genom näsan och munnen.
      Om det blöder från näsan är det bäst att försöka snyta rent och ev använda nässpray av typ Otrivin, Nezeril, Nasin. De närmaste dagarna efter operationen kan man ha ont i halsen och nacken. För smärtlindring räcker det oftast med Alvedon eller motsvarande. Ta medicinen minst en halvtimme innan mat och dryck.

      Börja med mjuk mat och kall dryck, t.ex. glass, saft eller juice (undvik sura juicer som kan svida i halsen). Ge små portioner i början för att undvika illamående. Utöka med välling, soppor och mosad mat innan man återgår till normal kost efter 1-2 dagar.

      Man bör ta det lite lugnt och stanna hemma från förskola eller skola under 2-4 dagar efter operationen, men får vistas ute. Undvik fysisk aktivitet i en vecka.

      Flygresor ska undvikas 1v efter operation.

    • Komplikationer

      I sällsynta fall kan blödning eller infektion inträffa upp till 1,5 vecka efter operationen. Om blödningen ej slutar eller vid feber över 38° under flera dagar, kontakta din doktor eller sjukvården.

  • Operation av bihålor

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Varför opererar man bihålor?

    Återkommande bihåleinfektioner och långdragna ej övergående bihåleinfektioner behandlas i första hand med kortisonnässpray/droppar och även nässköljningar. Räcker inte medicinsk behandling kan operation bli aktuell. Operationen syftar till att öppna upp avstängda bihålor och återställa den normala sekretpassagen i näsan.

    • Före operationen

      Du får äta och dricka fram till sex timmar före operation om operationen görs i narkos. Därefter råder strikt fasta eftersom intag av föda och dryck kan medföra komplikationer vid sövningen.

    • Operationen

      Operationen planeras efter omfattning och karaktär av bihålesjukdomen. Operationen tar mellan 30-60 minuter och sker under narkos. När du vaknar har du tamponader i näsan för att suga upp sårvätska och sekret. Du kommer att övervakas på uppvakningsavdelningen efter operationen innan hemgång.

    • Efter operationen

      De närmaste dagarna efter operationen kan du ha ont i halsen. För smärtlindring räcker det oftast med Alvedon eller motsvarande. Ta medicinen minst en halvtimme innan mat och dryck. Tamponaderna i näsan tas ut efter 1-2 dagar.  När tamponaderna tas bort får man räkna med en liten övergående blödning. ”Snytförbud” råder i 10 dagar efter operationen för att undvika att luft blåses in under slemhinnorna och infektion uppstår. Blodblandad snuva förekommer upp till två veckor efter operationen. Värk efter operationen är ovanligt. Lätt feber är vanligt första dygnen efter operationen. Feber mer än tre dagar efter operationen och mer än 38 grader är inte normalt och du bör då ta kontakt med Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet eller din läkare. Räkna med att vara borta från arbetet i någon vecka.

    • Komplikationer

      Efter operationen finns en viss risk för att infektion uppstår i operationsområdet. Den yttrar sig med ökad värk och feber. Det finns också en liten risk för blödning när man tagit ut tamponaderna.

    • Förväntade resultat och uppföljning

      När du dragit ur tamponaderna påbörjar du din kortisonnässpray/droppar och även nässköljningar för att optimera läkningsförhållandena. Ca 2 veckor efter operationen kontrolleras operationsresultatet av din läkare. Fortsatt medicinering med kortisonnässpray/droppar och nässköljningar är ofta nödvändigt för att minska risken för återfall.

  • Operation av näspolyper

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Varför opererar man näspolyper?

    Grunden för behandling av näspolyper är kortisonnässpray/droppar och ibland kortisontabletter. Räcker inte medicinsk behandling kan operation av näspolyperna bli aktuell. Operationen syftar till att förbättra näspassagen samt att öppna upp till avstängda bihålor. Nedsatt luktsinne kan ibland förbättras efter operation, men ofta sker ingen förbättring.

    • Före operationen

      Du får äta och dricka fram till sex timmar före operation om operationen görs i narkos. Därefter råder strikt fasta eftersom det kan medföra komplikationer vid sövningen.

    • Operationen

      Operationen planeras efter omfattning och karaktär av polyperna, samt eventuellt tidigare operationer. Operationen tar mellan 30-60 minuter och sker under narkos. När du vaknar har du tamponader i näsan för att suga upp sårvätska och sekret. Du kommer att övervakas på uppvakningsavdelning efter operationen innan hemgång.

    • Efter operationen

      Tamponaderna i näsan tas ut efter 1-2 dagar.  När tamponaderna tas bort får man räkna med en liten övergående blödning. ”Snytförbud” råder i 10 dagar efter operationen för att undvika att luft blåses in under slemhinnorna och infektion uppstår. Blodblandad snuva förekommer upp till två veckor efter operationen. Värk efter operationen är ovanligt. Lätt feber är vanligt första dygnen efter operationen. Feber mer än tre dagar efter operationen och mer än 38 grader är inte normalt och du bör då ta kontakt med Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet eller din läkare. Räkna med att vara borta från arbetet i någon vecka.

    • Komplikationer

      Efter operationen finns en viss risk för att infektion uppstår i operationsområdet. Den yttrar sig med ökad värk och feber. Det finns också en liten risk för blödning när man tagit ut tamponaderna.

    • Förväntade resultat och uppföljning

      När du dragit ur tamponaderna påbörjar du din kortisonnässpray/droppar och även nässköljningar för att optimera läkningsförhållandena. Ca 2 veckor efter operationen kontrolleras operationsresultatet av din läkare. Näspolypos är en kronisk sjukdom, som sällan kan botas med operation, däremot upplever de flesta en förbättring efter en operation. Även astmatiska besvär kan lindras ofta med operationen. Fortsatt medicinering med kortisonnässpray/droppar samt kontroller hos din doktor krävs för att följa sjukdomens förlopp.

  • Operation av nässkiljeväggen

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Varför opererar man nässkiljeväggen?

    Nässkiljeväggen kan bli sned vid förlossningen eller vid slag mot näsan senare i livet. Den kan också växa snett efter en skada som skett i barndomen eller vara medfödd. Om snedheten sitter långt fram uppstår oftast nästäppa som kan behöva korrigeras genom operation.

    • Före operationen

      Veckan före operationen bör man inte inta mediciner som innehåller acetylsalicylsyra eller annan medicin eller naturläkemedel (t ex Omega 3) som kan ha blodförtunnande effekt. Du får inte äta eller dricka någonting 6 timmar före operationen.

    • Operationen

      Operationen planeras efter omfattning och karaktär. Operationen tar ca 30 minuter och sker under narkos. Vanligen fäster man plastskivor inne i näsan för att stabilisera nässkiljeväggen i 1 vecka. När operationen avslutas har du tamponader i näsan för att suga upp sårvätska.

    • Efter operationen

      Efter operationen övervakas du på uppvakningsavdelningen innan hemgång. Du behöver bli hämtad av anhörig och du får inte sova ensam första natten. Tamponaderna i näsan drar du själv ut med hjälp av snöret efter 1-2 dagar. När tamponaderna tas bort får man räkna med en liten övergående blödning. Det kan spänna i näsan efter operationen, men det brukar inte göra ont och man behöver sällan ta smärtstillande. Det kan däremot kännas som en rejäl förkylning, eftersom näspassagen är nedsatt första veckan pga svullnad i slemhinnorna. Plastskivorna tas bort efter 1 vecka på mottagningen. Om man även har opererat näsbenet kan en viss blånad kvarstå under ögonen mer än två veckor. Räkna med att vara borta från arbetet 2-7 dagar beroende på typ av arbete.

    • Komplikationer

      I mycket sällsynta fall uppstår sårinfektion. Om du känner ökad smärta, en bultande värk och feber över 38° kontakta Öron-näs-halskliniken eller din läkare. Du kan då behöva antibiotikabehandling.

    • Förväntade resultat

      Vid långtidsuppföljning uppger mer än 80% klar förbättring av näspassagen. I resterande fall har man inte lyckats få bestående upprätning av nässkiljeväggen eller så beror nästäppan på andra saker, t ex kronisk snuva av allergisk eller icke allergisk art, man kan då behöva komplettera med medicinsk behandling. Full effekt av operationen kan förväntas först efter ca 3 månader.

  • Operation av utåtstående öron

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    När opereras utstående öron?

    Om öronen är utstående och barnet själv uttrycker en önskan om korrigering finns möjlighet till operation. Många barn har utstående öron utan att besväras av dem och i sådana fall finns ingen anledning till att operera öronen.

    • Före operationen

      Man får inte äta eller dricka någonting 6 timmar före operationen om operationen görs i narkos. Veckan före operationen bör man inte inta mediciner som innehåller acetylsalicylsyra eller annan medicin eller naturläkemedel (t ex Omega 3) som kan ha blodförtunnande effekt. Var noga med att tvätta håret, öronen, halsen och ansiktet före operationen hemma med vanligt schampo och tvål.

    • Operationen

      Operationen planeras individuellt efter hur öronen ser ut. Operationen tar ca en timme och sker vanligen under narkos. Man kan även göra ingreppet i lokalbedövning om barnet är lite äldre. Brosket i öronen korrigeras via små snitt som inte brukar synas. Såren sys med tråd som löser upp sig av sig självt. När operationen avslutas får man ett stort bandage runt huvudet som skall sitta i en vecka.

    • Efter operationen

      Efter operationen övervakas barnet på uppvakningsavdelningen innan hemgång om barnet varit sövt. Det kan spänna i öronen efter operationen, och första dygnet gör det ofta ont och man kan behöva ta smärtstillande. Bandaget avlägsnas på Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet ca en vecka efter operationen. Räkna med barnet är borta från skolan i 7 dagar.

    • Komplikationer

      I mycket sällsynta fall uppstår sårinfektion. Om barnet känner ökad smärta, en bultande värk och har feber över 38° kontakta Öron-, näs- och halskliniken eller din läkare. Barnet kan då behöva antibiotikabehandling. Vid infektion finns risk att det kosmetiska resultatet inte blir som önskat.

  • Operation av halsmandlarna

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Varför har man halsmandlar?

    Det utgör en del av försvaret mot infektioner.

    Beroende på dina besvär kan din läkare förorda att ta bort halsmandlarna helt eller delvis.

    När väljer man att ta bort halsmandlarna helt?

    • Förhindra återfall av svåra bakteriella halsinfektioner (halsfluss/halsböld).

    När väljer man att förminska halsmandlarna?

    • Vid förstorade halsmandlar hos barn (ofta med snarkningar och andningsuppehåll men ibland även sväljningssvårigheter eller oralmotoriska besvär).

    Ökar infektionsbenägenheten efter operationen?

    Nej.

    • Hur går operationen till?

      Du får äta och dricka fram till sex timmar före operation. Därefter råder strikt fasta eftersom det kan medföra komplikationer vid sövningen. I narkos tas de båda halsmandlarna bort helt eller delvis. Såret får självläka. Vanligen tar operationen ca 30 minuter.

    • Vad händer efteråt?

      Efter operationen observeras du på uppvakningsavdelningen innan du åker hem. Recept på smärtstillande medicin hämtas ut på apoteket vid hemgång och ges enligt ordination. Räkna med sjukskrivning/hemma från skola/dagis i 7-14 dagar. Isglass/glass är bra att ha hemma. Det är bra att äta mjuk mat och att dricka mycket. Undvik varm och starkt kryddad mat samt ”sura” frukter.

      Försök undvika att harkla dig eller att hosta, detta ökar risken för blödning. Det är vanligt att man känner sig trött. Illamående och ibland kräkningar kan förekomma operationsdagen.   Smärtan varierar och kan hålla i sig under 5 – 14 dagar.

      Det kan även göra ont i öronen. Dålig andedräkt är naturligt under första veckan. Ofta ökar smärtan dag 5-7.

      Undvik ansträngande aktiviteter i 2 veckor och planera inte flygresa inom 3 veckor efter operationen.

    • Information om den närmaste tiden efter halsmandeloperation

      • Förutom att det gör ont i halsen gör det ofta ont upp mot öronen. Din läkare talar om vilka mediciner du skall använda och skriver vid behov ut recept.
      • De Det blir en grå-vit beläggning i operationsområdet och beläggningen blir senare gul-brun. Detta är normalt och försvinner efter 10-14 dagar. Det luktar ofta illa ur munnen under denna tid.
      • Gomspenen svullnar ofta upp. Försök att inte harkla, då detta kan provocera blödning. Svullnaden avtar efter några dagar.
      • Du kan ha en lätt temperaturstegring de första dagarna.
      • Det är inte ovanligt att det efter en viss lindring av smärtan börjar göra mer ont igen efter 5-7 dagar. Detta är förväntat och besvären avtar snart igen.
      • Operationsdagen intages flytande eller passerad föda. Glass är utmärkt. Från dagen efter operationen får du äta och dricka vad du vill och kan. Mosad och passerad kost är lättast att svälja i början.
      • Du får inte anstränga dig fysiskt (motionera, träna osv) de första 2 veckorna eller flyga de första 3 veckorna efter operationen. Detta pga risk för blödning.
      • Planera att vara hemma upp till 14 dagar efter operationen.
      • Det är inte ovanligt att man får lite färskt blod i munnen. Spotta ut, drick lite kallt vatten, sitt upp och ta det lugnt. Om operationen varit kombinerad med bortskrapning av polypen bakom näsan kan det även förekomma lite lätt blödning ur näsan vilket inte kräver någon åtgärd. Om blödningen fortsätter eller om blödningen är kraftig uppsöker du akutmottagningen på Karolinska Sjukhuset för bedömning.
    • Vilka är riskerna direkt efter operationen?

      Infektion: Risken är mycket liten. Symtomen är tilltagande halsont i kombination med feber över 38,5° i 2 – 3 dagar. Kontakta i så fall Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet. Lätt feber kan förekomma det närmaste dygnet efter operationen utan att något är onormalt. Blödning: Risken är mycket liten. Kommer vanligen då ”sårskorporna” lossnar efter 5 – 10 dagar. Att spotta en liten blodstrimma föranleder ingen åtgärd men vid ihållande eller stor blödning åk in till Akutmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset, Solna eller den Öron-näs-halsklinik som ligger närmast dig om du ej bor i Stockholm.

    • Vad gör du om du blir sjuk dagarna innan operation?

      Om du blir sjuk, t.ex. får ont i halsen eller blir förkyld ber vi dig ringa det telefonnummer som står i operationskallelsen. Din operation kan då behöva skjutas upp.

    • Uppföljning

      Man brukar inte rutinmässigt planera återbesök efter operation. Däremot så följs alla halsmandeloperationer upp i Sverige via Kvalitetsregistret för tonsilloperation. Kvalitetsregistret hjälper oss att förbättra vården.
    • Länkar

      Besök tonsilloperations hemsida

  • Operation av tungbandet

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Vad är kort tungband?

    Ett slemhinneveck under tungan som inte har tillbakabildats under utvecklingen under fosterstadiet.

    Varför opererar man tungbandet?

    För att förbättra tungans rörlighet vilket leder till:

    • Tydligare tal
    • Lättare att rengöra tänderna
    • Minskad dregling
    • Bättre sväljförmåga
    • Före operationen

      Man får äta och dricka fram till sex timmar före operationen om operationen görs i narkos. Därefter råder strikt fasta eftersom det kan medföra komplikationer vid sövningen.

    • Operationen

      Mindre barn sövs vid operationen medan äldre barn och vuxna opereras i lokalbedövning. Operationen tar oftast ca 10 minuter. Tungbandet oftast med 1-3 stygn som faller bort av sig självt efter någon vecka.

    • Efter hemkomsten

      Vid smärta ges smärtstillande medicin, tex Alvedon eller motsvarande. Det går bra att äta och dricka samma dag som operationen men undvik sura födoämnen som kan svida. Det kan vara lämpligt att vara hemma från dagis/skola första dagen efter operationen. Börja med tunggymnastik redan dagen efter opera-tionen, tex:

      • Sträcka ut tungan
      • Slicka bort godis från överläppen
      • Slicka i sig glasspinnar
    • Komplikationsrisker

      Det är ovanligt med komplikationer. Om barnet får hög feber kan infektion ha tillstött. Kontakta då din behandlande läkare.

  • Operation med värmebehandling av näsmusslorna

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Om behandlingen

    Nästäppa är ett vanligt problem. Om nästäppan beror på att de nedre näsmusslorna svullnar upp kan man minska storleken på näsmusslorna med hjälp av så kallad radiofrekvensteknik.

    • Före operationen

      Inga speciella förberedelser krävs inför operationen.

    • Operationen

      Operationen görs i lokalbedövning. Om du är allergisk mot lokalbedövningsmedel är det viktigt att du berättar detta. Behandlingen görs via näsan, och lämnar inga synliga ärr.

    • Efter operationen

      Du kan åka hem direkt efter operationen, men undvik fysisk ansträngning närmaste dygnet. Det är bra att skölja näsan med koksaltlösning de närmaste veckorna efter behandlingen för att minska skorpbildning.

    • Komplikationsrisker

      Det finns en liten risk för infektion med skorpbildning i näsan efter behandlingen. Detta är mycket ovanligt.

    • Resultat

      De första veckorna är det vanligt att man känner sig ökat täppt i näsan. Full effekt fås efter ett par veckor. Behandlingen kan upprepas om besvären återkommer.

  • Operation av rör i öronen

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Varför opererar man in plaströr i örat?

    Normalt är mellanörat fyllt med luft och luftas genom örontrumpeten, som förbinder mellanörat med svalget. Om örontrumpeten inte öppnar sig bildas ett undertryck bakom trumhinnan och mellanörat fylls med vätska. Oftast inträffar detta efter en förkylning eller öroninflammation. Vätskan i mellanörat hindrar trumhinnans rörelser, vilket leder till lockkänsla och nedsatt hörsel. De allra flesta barn med vätska bakom trumhinnan tillfrisknar spontant, men om tillståndet är långvarig och hörseln nedsatt kan man behöva operation. Man sätter då in små plaströr genom trumhinnan för att luft ska komma in i mellanörat och normalisera hörseln. Man sätter också in rör i trumhinnan för att förebygga återkommande öroninflammationer.

    • Före operationen

      Du får äta och dricka fram till sex timmar före operation om operationen görs i narkos. Därefter råder strikt fasta eftersom det kan medföra komplikationer vid sövningen.

    • Operationen

      Mindre barn sövs vid operationen medan vuxna opereras i lokalbedövning. Med hjälp av öronmikroskop och mikroinstrument gör man ett hål i trumhinnan och kan därefter suga ut vätska och sätta in ett plaströr genom hålet och på så sätt lufta mellanörat. Själva operationen tar inte mer än ca 10 minuter. Efter operationen observeras du på uppvakningsavdelningen innan du åker hem..

    • Efter operationen

      Närmaste dygnet efter operationen kan det komma lite blod och vätska ur hörselgången. Plaströren brukar sitta kvar 0,5-2 år, och stöts så småningom ut från trumhinnan till hörselgången och trumhinnan läker igen. Första veckan efter operationen skall man undvika vatten i öronen. Därefter bör man undvika att dyka men annars finns inga restriktionen. .

    • Förväntade resultat

      Efter operationen normaliseras hörseln om du haft vätska bekom trumhinnan. Plaströret känns inte och orsakar inget obehag.

    • Komplikationsrisker

      Om det börjar rinna ur örat eller ser smetigt ut i hörselgångsöppningen är det sannolikt att en infektion tillstött. Man bör då undersökas inom de närmaste dagarna och få behandling. Kontakta då din behandlande läkare.

    • Uppföljning

      Rören kontrolleras regelbundet var 3-6:e månad hos en öron-näs-halsspecialist, så länge de sitter kvar i öronen.

  • Nässköljning

    Nässköljning ingår i grundbehandling vid kronisk bihåleinflammation och näspolypos. Det är även bra i förkylningstider. Efter näs- och bihålekirurgi är det extra viktigt att du sköljer näsan för att bli av med skorpor. Det går bra att skölja näsan flera gånger per dag.

    Du behöver:

    • Vatten
    • Salt utan jod
    • Nässköljare (tex spruta “Nasaline” finns på apoteken eller kanna exv ”Nosebuddy” eller ”Krutis” i hälsokostbutiker och på nätet) .

    Recept koksaltlösning:

    1. Blanda en halv liter ljummet kranvatten med en tesked salt (utan jod).
    2. Ett kryddmått bikarbonat ökar effekten.
    3. Låt det lösa upp sig och använd med en gång.
    4. Om du vill spara lösningen i kylskåpet skall vattnet kokas innan.

    Så sköljer du:

    1. Blanda till koksaltlösningen enl ovan.
    2. Fyll sprutan eller kannan.
    3. Luta dig framåt över ett handfat.
    4. Med spruta: Sätt pipen i näsborren. Spruta in. Med kanna: Sätt pipen i näsborren. Häll vätskan genom ena näsborren, så rinner den ut genom andra.
  • Operation av stämband

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Varför opereras stämbanden?

    Stämbanden kan opereras pga av något, tex en svullnad eller polyp, sitter på dem som gör att rösten blir sämre. Det kan också vara så att det behövs ta ett prov av någon förändring på stämbanden för att man skall kunna säga vad en viss förändring är farlig.

    Hur går operationen till?

    Man får äta fram till sex timmar före operation. Därefter råder strikt fasta förutom två dl klar dryck typ äppeljuice två timmar innan operationen. Sedan ingenting under de sista två timmarna.
    Operationen sker i narkos och via munnen. Kirurgen för ner ett slags rör, sk laryngoskop, och opererar i mikroskop med långa instrument. Såren får självläka. Vanligen tar operationen ca 30 minuter.

    • Vad händer efteråt?

      Efter operationen observeras man på uppvaknings- avdelningen innan man åker hem. Ofta har man röstförbud efter operationen och det informerar kirurgen om. Det gör inte särskilt ont. Man kan känna en liten domning i tungan som försvinner efter ca 30 min.

    • Vilka är riskerna direkt efter operationen?

      Infektion: Ingen risk.
      Blödning: Risken är mycket liten. Såren är millimeterstora.
      Tandskada: När laryngoskopet förs ner finns en risk att någon tand skadas. Därför använder vi alltid tandskydd under dessa operationer.

    • Vad gör du om du blir sjuk dagarna innan operation?

      Om du blir sjuk, t.ex. får ont i halsen eller blir förkyld ber vi dig ringa det telefonnummer som står i operationskallelsen. Din operation kan då behöva skjutas upp.

    • Uppföljning

      Oftast bokas ett kontroll besök efter ca 2 månader. Om det behövs kan också remiss skrivas till logoped för hjälp att komma igång med rösten. Dessutom följs vissa stämbandsoperationer upp i Sverige via Kvalitetsregistret för Röstförbättrande stämbandskirurgi. Kvalitetsregistret hjälper oss att förbättra vården.

  • Operation av hörselbenen

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Ossikuloplastik – Lagning av hörselbenskedjan

    Anledning till operation

    Hörselbenen är tillsammans med trumhinnan örats förstärkare vilket hjälper oss att höra ljud bättre. När hörselbenskedjan går av eller blir stel så försämras hörseln och detta kan ske på grund av återkommande infektioner, olyckshändelser eller medfödda sjukdomar. Har man samtidigt ett hål i trumhinnan så åtgärdas det vid samma operation.

    Operation

    Operationen görs oftast i narkos men kan även göras i lokalbedövning. Ett hudsnitt läggs bakom örat eller i hörselgången för att få ökad åtkomst till mellanörat. Trumhinnan lyfts för att komma åt hörselbenen. Man lagar hörselbenskedjan med ditt eget ben eller en liten titanprotes.

    Om trumhinnan behöver repareras tar man muskelhinna från tinningsmuskeln i samma hudsnitt. För att stabilisera hörselbensprotesen fyller man mellanörat med ett bomullsliknande material som kroppen bryter ner inom någon månad.

    När lagningen av hörselbenskedjan är klar så fälls trumhinnan tillbaka och hörselgången packas för att vävnaden ska hållas på plats under den första läkningstiden.

    • Inför operation

      En vecka före operation bör man undvika mediciner som är blodförtunnande, tex acetylcalicylsyra, liksom Omega 3 och fiskleverolja.

      Örat bör även vara infektionsfritt. Om örat fuktar veckorna innan operationen så ska du ta kontakt med ÖNH-mottagningen eller ta örondroppar om du fått det förskrivet av din läkare.

    • Efter operation

      Smärtlindring

      Vi rekommenderar att du har paracetamol och ibuprofen hemma efter operationen då det kan lindra värken de första dagarna.

      Kroppsansträngning

      Man ska inte snyta sig hårt, lyfta tunga saker eller anstränga sig hårt fysiskt de 2 första veckorna efter operationen.

      Flygresor

      Flygresor ska undvikas de första 4 veckorna.

      Tecken till infektion

      Får man feber, tilltagande värk eller om örat börjar vätska så ska man ta kontakt med ÖNH-mottagningen för en kontroll.

      Sjukskrivning

      Man blir sjukskriven 1-2 veckor efter operation beroende på vilket arbete man har och hur man mår.

      Återbesök

      Efter en vecka får man komma tillbaka för att ta bort packningen i örat. Därefter planerar man in en läkningskontroll efter 6-8 veckor. En kontroll görs även efter 1 år och då kontrollerar man också hörseln.

      Dusch

      Örat är inte vattensäkert direkt efter operationen varför man ska använda fetvadd eller annat vattenskydd fram till att du får klartecken av din läkare att örat är vattentåligt.

    • Risker

      De flesta märker av en viss känselnedsättning på ytterörat eftersom känselnerver i huden skärs av i samband med operation. Det tar flera månader innan dessa läker ihop.

      I mellanörat finns smaknerven som försörjer smaken av de två främre tredjedelarna på samma sida av tungan. Denna nerv blir ibland påverkad vid operationen och man kan få en nedsatt eller metallisk smak under en tid. Risken för bestående skada är liten.

      När man opererar på hörselbenen finns det en liten risk att innerörat kan skadas vilket då oftast blir i form av hörselnedsättning i diskanten men det förekommer också i ytterst ovanliga fall att man kan få tinnitus eller en allvarligare hörselnedsättning.

      Vissa patienter kan känna yrsel efter operationen vilket kan försvinna inom någon vecka.

  • Operation av hörselgången

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Hörselgångsoperation

    En trång hörselgång kan ge besvär med återkommande infektioner eller eksem i hörselgången liksom vaxansamling och problem att bära hörapparat.

    Den kirurgiska behandlingen består i att vidga hörselgången. Det är en vanlig operation och kan göras i lokalbedövning eller narkos. När operationen är klar fylls hörselgången med en bomullsremsa med salva på. Ofta får man också ett bandage runt huvudet.

    Några vanliga diagnoser för att vidga hörselgången är:

    Exostoser

    Detta är benutväxter i hörselgången som är vanligare hon människor som ofta får kallt vatten i öronen, kallas ibland swimmers ear eller surfers ear. I vissa fall är de så stora att de ger besvär med återkommande infektioner och/eller lock för örat och då kan de behöva opereras. Ingreppet utförs oftast i narkos. Ett litet snitt läggs i hörselgångsmynningen för att ge bättre insyn. Därefter lossas huden i hörselgången och exostoserna borras eller mejslas ner varpå huden viks tillbaka igen. Snittet i hörselgången sys igen med tråd som kroppen löser upp.

    Trång hörselgångsmynning

    Opereras vanligen i lokalbedövning. Några hudsnitt läggs i hörselgången så att huden i mynningen kan lyftas. Därefter tas ärrbildning liksom överskott av brosk bort och huden viks tillbaka igen. I en del fall behöver man sätta några stygn i huden.

    Hörselgångskolesteatom

    Uppkommer genom att en grop bildas i hörselgångens benvägg. Detta kan bero på att man petat mycket i örat eller haft en stor vaxpropp under en lång tid. I den här gropen ansamlas hudflagor och bildar en hudsäck som långsamt växer och ofta blir infekterad. Vi operationen lyfter man huden och putsar rent ojämnheten i hörselgången. Man brukar också vidga hörselgångsmynningen. I vissa fall är gropen så stor att den kan behöva fyllas med kroppseget material som tas från området bakom örat.

    • Efter operation

      Återbesök

      1-2 veckor efter operationen får man komma till ÖNH-mottagningen för att ta bort salvremsan från hörselgången. Nästa besök är 1-2 månader senare och då gör man rent och kontrollerar att hörselgången har läkt.

      Smärtlindring

      Vi rekommenderar att du har paracetamol och ibuprofen hemma efter operationen då det kan lindra värken de första dagarna.

      Kroppsansträngning

      Man ska inte lyfta tunga saker eller träna så hårt att man blir svettig den första veckan efter operationen. Promenader går bra.

      Flygresor, snytning och tryckutjämning

      Inget hinder.

      Tecken till infektion

      Får man feber, tilltagande värk eller om örat börjar vätska så ska man ta kontakt med ÖNH-mottagningen för en kontroll.

      Sjukskrivning

      Man blir sjukskriven 1–2 veckor efter operation beroende på vilket arbete man har och hur man mår.

      Dusch

      Örat är inte vattensäkert direkt efter operationen varför man ska använda fetvadd eller annat vattenskydd fram till det att kirurgen ger klartecken att örat tål vatten.

      Hörapparat

      Vänta med att använda hörapparat tills hörselgången är helt läkt. Din kirurg kommer att ge dig besked när det är dags. Ofta behöver man prova ut en ny hörapparat på sin hörcentral för att den ska passa den nya vidgade hörselgången.

    • Risker

      Kraftigare värk, feber, eller varig sekretion från örat kan vara tecken på infektion och du ska då kontakta sjukvården. Om det blöder mycket från örat efter operationen, vilket är ovanligt, kan man sätta ett tryckförband med kompress och elastisk linda runt huvudet i några timmar.

  • Operation av kolesteatom

    Ladda ner utskriftsvänlig version

    Ett kolesteatom startar med att en del av trumhinnan sugs in och formar en ficka. Detta beror på att det av olika anledningar uppstår ett undertryck i mellanörat.
    Normalt finns det ett tunt hudlager på trumhinnans utsida. Från detta hudlager lossnar hudflagor hela tiden (precis som på vanlig hud). Trumhinneytan skall därför vara platt, så att dessa smidigt glider av och kommer ut i hörselgången. Om man har fått en djup ficka i trumhinnan kommer inte hudavlagringarna ut ur denna utan de blir kvar och fickan fylls successivt ut med avstött hud. Allt eftersom tiden går blir det mer och mer hudavlagringar. Denna cysta kallas för ett kolesteatom eller pärlcysta och när den fortsätter att växa skadar den örat. Mekaniskt tryck från cystan och ämnen som utsöndras från den bryter ner intilliggande ben. Det är därför vanligt att hörselbenen påverkas. Många kan få problem med återkommande infektioner i örat eftersom bakterier lätt får fäste i den avstötta huden som utfyller cystan. Om kolesteatomet får fortsätta växa kan benbegränsningarna mot innerörat, mot hjärnan och mot den stora ansiktsmuskelnerven skadas. Detta medför risk för dövhet, yrsel, hjärnhinneinflammation och ansiktsmuskelförlamning.

    Behandling

    Har ett kolesteatom uppkommit måste det i regel opereras bort. Ingreppet som görs i narkos tar flera timmar och går ut på att avlägsna hela hudcystan med dess hudavlagringarna men framför allt själva cystväggen. Efter att kolesteatomet avlägsnats repareras trumhinnan och de skadade hörselbenen. Man brukar också vidga hörselgångsmynningen. Avslutningsvis lägger man tamponader i hörselgången och syr ihop bakom örat. Ett yttre förband med kompresser på örat, pannband och en linda sätts.

    • Efter operation

      Återbesök

      1-2 veckor efter operationen får man komma till ÖNH-mottagningen för att ta bort tamponaderna från hörselgången. Nästa besök är 1-2 månader senare och då gör man rent och kontrollerar att hörselgången och trumhinnan har läkt.

      Smärtlindring

      Vi rekommenderar att du har paracetamol och ibuprofen hemma efter operationen då dessa tabletter kan behöva tas för att lindra värken de första dagarna.

      Kroppsansträngning

      Man ska inte lyfta tunga saker eller anstränga sig hårt fysiskt de 2 första veckorna efter operationen.

      Flygresor, snytning och tryckutjämning

      Flygresor ska undvikas de första 4 veckorna. Under denna tid ska man också undvika att snyta sig hårt och tryckutjämna.

      Tecken till infektion

      Får man feber, tilltagande värk eller om örat börjar vätska så ska man ta kontakt med ÖNH- mottagningen för en kontroll.

      Sjukskrivning

      Man blir sjukskriven 1–2 veckor efter operation beroende på vilket arbete man har och hur man mår.

      Fortsatta återbesök

      Utöver de första två återbesöken efter operationen som nämnts ovan behövs fortsatta regelbundna öronkontroller på grund av risken att sjukdomen kan återkomma. Det finns dels en risk att trumhinnan åter sugs in, dels en risk att man lämnat kvar mikroskopiska bitar av hudcystan som med tiden kan växa och bilda en ny hudcysta.

      En öronkontroll görs 1 år efter operationen och då gör man också ett hörselprov.
      Man fortsätter därefter med regelbundna öronkontroller under minst 5 år efter operationen. Tidsintervallet för kontrollerna bestäms individuellt.

      Dusch

      Örat är inte vattensäkert direkt efter operationen varför man ska använda fetvadd eller annat vattenskydd tills din läkare säger att det går bra att ha vatten i örat.

    • Risker och resultat

       

      Under de första månaderna efter operationen har man en kraftig hörselnedsättning och ofta även ett knastrande ljud i örat. Man har även känselnedsättning på ytterörat, vilket beror på att små känselnerver skärs av när man öppnar i huden. Dessa nerver läker ihop på 6–12 månader och känseln återkommer succesivt.

      En öronoperation innebär en liten risk för hörselskada i det öra som opereras. Det är mycket få patienter, mindre än 1 %, som får en allvarlig skada.
      Den stora nerven till musklerna i ena halvan av ansiktet går genom örat och ofta ligger kolesteatomet i direkt anslutning till denna. Trots detta är det oerhört sällsynt med skada på den här nerven under en operation. En annan, mycket tunn nerv som bär smakinformation från tungan, passerar mellanörat och går alldeles under trumhinnan. Ofta sitter kolesteatomet fast på den här smaknerven. I vissa fall skadas nerven under operationen. Symtom på det är förändrad smakupplevelse på de två främre tredjedelarna på tunghalvan på samma sida som det opererade örat. Besvären brukar avta efter några månader.

      Det är inte särskilt ovanligt med infektion i hörselgången efter ingreppet. Detta är inte någon allvarlig komplikation och behandlas med antibiotika i form av örondroppar och ibland även i tablettform.
      I de flesta fall kan man få bort sjukdomen med en enda operationen. Ibland behövs dock flera operationer eftersom nya fickor i trumhinnan kan uppstå. Det händer också att mikroskopiska delar av cystan blir kvar i örat och då kommer kolesteatomet tillbaka. Örat behöver därför kontrolleras under åtminstone 5 år efter operationen, även om man själv inte upplever några symptom från örat. Efter en kolesteatomoperation blir hörseln inte helt normal. Hörselbensproteser fungerar nämligen inte lika bra som den naturliga hörselbenskedjan. För det mesta blir dock hörseln på det opererade örat fullt användbar.

Scrolla till toppen